|
|
|
|
|
Per berättade lite hyttan här.
|
Per visade oss runt i sveriges äldsta träkolsmasung som uppfördes 1856.
|
Nu är vi i toppen på ungen och det var här man vägde in de olika ingredienserna, man lyft konen för att fylla på.
|
En vy ut från tornet här uppe.
|
Här ser vi de olika fickorna som innehöll olika ingredienser samt tilhörande våg.
|
|
|
|
|
|
En skiss på hur masungen fungerar.
|
En skiss på hur Pershyttan ser ut.
|
En bild inifrån hyttan.
|
Nu är vi på väg ner til botten av masungnen.
|
Bilder av lite olika anälggningar (vet ej vad det är).
|
|
|
|
|
|
En bild tagen över några av deltagarna.
|
Ett av kugghjulen som användes för att uppfodra malm till masungen.
|
Nu har vi nått botten av masungen.
|
Här ser vi Rolf, Anna-Karin, Hans & Kerstin vid botten av masungen.
|
Här ser vi Per framför en av de öppningar i botten av masungen.
|
|
|
|
|
|
Här berättar Per hur livet och arbete var i hyttan.
|
Nu är vi på väg till där man tappar ut järnet.
|
Här ser vi uppfordingsvagnar som förde upp malmen till masungen.
|
Här till fördes luft i ungen för att få en bra fart i den.
|
Per igen.
|
|
|
|
|
|
Här ser vi en av de fläktar som har använts.
|
En liten detalj, det är ett spänne i botten på massungnen.
|
Här ser vi en gamal ångmaskin eller rättare sagt vad som är kvar.
|
Här tappade man massungen, man tog ur tappen och lät järnet flyta i en byggd ränna på golvet till den styrbara plåt rännan.
|
Sen portionerade man ut det i gjutformarmna på golvet.
|